Detalls
Explicació del monument
El secret de la paella
He buscat per mil racons
com qui busca aigua en cistella
pels carrers i carrerons
per les places i cantons
el secret de la paella.
Preguntant pels ingredients
m'he espantat amb les respostes
de sabuts impertinents
que alteren el condiments
per fer modernes propostes.
Hi ha qui la cuina en calder,
hi ha qui usa grans perols,
hi ha qui li posa romer,
pèsols, xoriço i corder
o qui la fa amb caragols.
Fins i tot ha aparegut
un xef molt baixet i gros
que afirma que ha pogut
fer un brou amb starlux
i la cuina sense arros
Jo ja estic fart dels sabuts
i d'alguns falsos messies
que afirmen entre retrucs
que han creat els estatuts
de noves gastrinomies.
La paella valenciana
sols té un autèntic secret:
fer-la amb paciència mundana,
i menjar-la amb bona gana
amb els amics i parents.
No hi ha res més exquisit
que fer-te la cerveseta
mentre fas el sofregit
entre un i
altre acudit
dels amics a la caseta.
Ni cap altra sensació
de sentir-te realitzat
quan després de la cocció
olores la situació
d'un bon arros socarrat.
Ho dic sense condicions,
tampoc adulteraments,
ni cap tipus d'objeccions
que tinquen repercussions
en pedants impertinents
Gaudir d'una gran la paella
entre amics i familiars
és la més gran meravella
que el mascle o la femella
mai ha pogut inventar.