Falla Molina-Claret

La falla Gregorio Molina – Padre Claret és una de les comissions formades durant les dècades dels anys 60 i 70 a la part nova de la ciutat.

Va ser creada a l’abril de 1.976 per Rafael Garcia Grau amb el recolçament de Pepe Oltra, Pepe Bernabeu, Paco Suàrez, Alfredo Baldoví, Pepe Vera, Josep Gironés…. A més d’altres fallers que havíen format part de comissions més antigues com Sant Jordi, José Espejo, República Argentina…., també en aquell primer grup estava Vicent Soler, qui fou el primer president de la comissió.

Pel que fa a la comissió infantil, va ser creada l’any següent per Ximo Roca, ja que el primer anyu hi havia xiquets i xiquetes a la comissió però no estaven censats.

Des del primer moment, la comissió va ser capdavantera en introduir a la festa de les fallaes noves idees per a canviar la seua desprestigiada imatge. El barri de Molina – Claret (del qual ens va ceir part Rep. Argentina i Ferroviària) forma, entre carrers i avingudes, un espai de modernes construccions on viuen més de dos-mil veïns. A causa d’açò, l’increment de la comissió va ser considerable des dels seuis inicis. Així, amb tan sols cinc anys de vida, la comissió comptava amb un cens de 300 fallers.

Després de passar per diferents locals de reunió, l’any 1.982 assentaren definitivament el casal al nº 18 del carrer Pare Claret.

A mitjants dels vuitanta, a causa del cansament d’uns quants anys d’activitat i també a les desavenencies, va passar a ser una de les comissions mitjanes de Xàtiva. És en la dècada dels noranta quan pren novament força, destacant per la seua activitat en cavalcades, exaltacions, teatre, tren faller, llibre… En l’actualitat, treballa constantment per dignificar la festa, innovant tot el possible en els diversos actes fallers, i espera celebrar el seu vint-i-cinc aniversari l’any 2001.

Molina – Claret està constituïda com a associació cultural des del 1.998, i compta actualment amb un cens que volta els 200 fallers.

L’any 1.977 al cinema Avenida es va celebrar l’exaltació d’Ana Pérez Bernardo, primera fallera major de Molina – Claret. La comissió va viure des del primer moment la incertesa política dels anys de transició. Aquell any va actuar com a mantenidor un jove i promotedor Ximo Corts.

Amb tan sols sis anys d’existència, a l’any 1.983, Molina – Claret ja era una de les comissions més importants de Xàtiva. De la mà de l’artista Manolo Blanco guanyarem per segon any consecutiu el màxim guardó a més d’altres premis com 1r premi del primer ral.li humorístic. A més de Manolo Blanco ens han realitzat els monuments artistes com Sàez, Grau, Gerrmans Cortell, Gozalbes Moracho i Ramón Éspuig. Aquest últim en onze ocasions, obtenint premis en secció especial i primera els anys 1.991-92-93 i 1.999.

Al 1.994 «Al pais de l’encanteament» es va aconseguir el segon premi secció especial. Una de les moltes falles infantils que ens ha realitzat el col.lecitu Va.Cli.Ve. Aquest grup va nàixer a la nostra comissió l’any 1.987, des d’aquell moment s’ha caracteritzat per haver plantat a Xàtiva les falles infantils més espectaculars amb elements com l’aigua, llum, fum… Ens han realitzat un total de 10 monument i amb ells hem aconseguit 5 premis de secció especial infantil, entre ells un primer l’any 1.992. Cal dir que Manolo Blanco Jr va debutar com a artista de falles infantils en Molina – Claret l’any 1.984, aconseguit el màxim guardó l 1.985.

Participació a la II Mostra de Teatre en Valencià, celebrada a Llosa de Ranes l’any 1.995, amb l’obra Perdones de cartró-pedra. Aquest musical de Paco Egea, Arcadi Pascual i Toni Gil va marcar un abans i un després dins de les segones parts de les exaltacions falleres per ser una obra musical, en valencià i que tractava el món de les falles, però amb la qualitat suficient com per a poder actuar fora de l’ambient faller. Aquest fou el primer treball de la comissió dins del món del teatre, activitat en què destaca especialment.

El llibre explicatiu és una altra vessant cultural, la qual ha despertat interés als darrers anys dintre de Molina – Claret, destacant les seues portades. L’any 1.979 guanyàrem el premi al millor llibre empatats amb la falla del Raval. Fallers com Ximo Roca, Eduard O¨ltra o els germans Alborch, etc… han fet possible que el nostre llibre tracte sobre els més diversos temes fallers. Si teniu interés a participar al nostre llibret, des d’ací us convidem.

Amb l’espectacularitat del muntatge El circ ja està ací, 1.997, Molina – Claret es confirmava com a la màxima favorita dels últims anys al premi al millor fi de festa. L’any següent així ocorria amb 101 anys de cinema. Àngel Patiño o els germans Pascual, a més d’un gran nombre de fallers i falleres ens han fet gaudir de nits inoblidables.

Els components del Grup de Teatre Falla Molina-Claret, que guanyaren el II Concurs faller de teatre de Xàtiva amb l’obre Alicia, de Pascual Alapont. La nostra comissió sempre ha recolzat el concurs de teatre participant a la I Mostra amb l’obra La familia? Bé, gràcies, la qual va obtenir la menció d’honor pel treball d’interpretació.

Si t’agrada el teatre, a Molina – Claret hi trobaràs molts fallers i falleres amb les teues inquietuds.

Guanyadors de ral.li faller en 1.994. Des del seu inici hem sigut una de les comissions més participatives i destacades, aconseguint premis a la millor disfressa, cotxe i puntuació. Actualment continuem participant en el Tren Faller aportant més d’un vehicle.

La forta progressió de Molina – Claret en les cavalcades (1.995, quarts classificats; 1.996, tercer premi; 1.997, segón premi; 1.998, primer premi), ha fet que la nostra siga una de les comparses més esperades pel públic. Els guardons no han sigut sols per a la comparsa sinó també per a les carrosses i per al millor grup escènic. La falla ja va guanyar el premi a la millor comparsa els anys 1.981 i 1.982.

Per a nosaltres, la cavalcada dels més menuts també és important: en aquest cas treballem per a aconseguir el màxim guardó des de fa uns anys. La comissió infantil de Molina – Claret té, gràcies a la tasca dels seus delegats, un gran nombre d’activitats culturals i esportives durant tot l’any.

 

Font: CD Junta Local Fallera de Xàtiva de l’any 1.999

Notícies

Per si vols vore notícies relacionades amb aquesta falla

Ubicació

Per si vols veure on planten els monuments

Contacte

Per si busques el mail de la falla, web, xarxes socials, etc…

Anys

Per si vols saber quines eres les falleres majors, monuments, etc..