Gremi de fusters de Xàtiva

2022, commemoració del centenari
de la crema de «La Tortuga» a Xàtiva

 

Durant eixe any (2022) commemoràvem que feia justament cent anys, el gremi de fusters de Xàtiva va optar per cremar una de les figures de la seua propietat, a la qual anomenaven «La Tortuga».

En realitat, era una de les figures que formava part de la processó del Corpus, sembla ser des del segle XIX, i que el pas del temps i el propi deteriorament significatiu, van acabar per inutilitzar-la.

Romania, oblidada, a l’ermita de Sant Josep, com no podia ser d’altra manera, fins que els fusters decidiren cremar-la a mena de falla, un dia tan assenyalat com el 19 de març de 1922. Amb aquesta pàgina commemorem el centenari d’aquest fet, recopilant les fonts d’informació de les quals tenim coneixement, que han dedicat els seus esforços a aportar informació relativa a La Tortuga i a la seua crema.

 

Toni Cucarella és l’autor de l’article Esplendor i mort de la darrera Tortuga de Xàtiva, que podem trobar a la següent drecera electrònica:

http://www.festes.org/arxius/tortuga_xativa.pdf

Altre article interessant que parla d’aquest esdeveniment és l’anomenat La falla del gremi de fusters de Xàtiva, el qual forma part del llibre explicatiu de l’AC Falla Argentina, publicat l’any 1992. L’autor, Josep Joan Coll, relaciona els esdeveniments socials i polítics del moment, amb l’esbós i la crítica de la falla de la Tortuga. Al temps, comenta les diverses publicacions de l’època, en què es fa ressò d’aquesta falla. Podeu accedir a aquest article a la següent drecera electrònica:

https://issuu.com/fallarepublicaargentina/docs/llibre_1992

Aquesta vegada ens remetem a un llibre, l’autor del qual és Josep Sanchis Martínez. Ens referim al titulat Història de les Falles de Xàtiva. Aquest llibre es va editar al 1996 i el portem a aquesta commemoració perquè, entre les pàgines 41 i 43, l’autor explica, de manera minuciosa, tant els inicis d’aquesta peça del Corpus, com el seu fi, amb la seua cremà. L’apartat del llibre es titula 1922. Una falla atípica: La Tortuga dels fusters. No hem pogut trobar digitalització del llibre, així que us lliurem aquesta referència, per si voleu consultar-lo:

Sanchis, Josep. Història de les Falles de Xàtiva. Edicions Xàtiva S.L.. 1996.

En aquesta ocasió compartim un extracte del text que podeu trobar al web Portalfiestas.com. En aquest text, es parla de com era aquesta figura del Corpus i com desfilava pels carrers de Xàtiva. El text diu així:

«En aquest segle XIX eixia en el Corpus de Xàtiva una gran Tortuga amb la figura de Sant Jaume muntat a cavall amb espasa a la mà matant a un infidel a la part alta de la closca; era propietat del gremi de fusters; confeccionada en fusta i altres materials, anava proveïda de rodes sent arrossegada per persones des del seu interior, les quals llançaven fulls volants amb poesies satíriques escrites en valencià, així com llepolies i també serradures, tot la qual cosa produïa expectació i gaubança en el veïnatge. El 19 de març de 1922, en el Bellveret, es va cremar a manera de falla aquesta Tortuga del Corpus atès que es trobava des de feia anys a l'Ermita de Sant Josep, arraconada i en desús per estar desbaratada.»

Si voleu llegir el text complet, us deixem l’enllaç ací.

https://www.portalfiestas.com/fichafiesta.php?id_fiesta=123593

Ens fem ressò de l’aportació que Joaquim Sánchez realitza, al seu llibre Quadern de falles, 1865-2014. A la pàgina 109 podem trobar la referència a una falla que anomena «El Bellveret», en què cita l’any 1922 com l’únic exercici d’aquest comissió, i citant com a artistes del monument al Gremi de Fusters. No hem pogut trobar digitalització del llibre, així que us lliurem aquesta referència, per si voleu consultar-lo:

Sánchez, J; Vila, F.J. Quadern de falles, 1865-2014. Junta Local Fallera de Xàtiva. 2006

Tornem a citar a un dels escriptors més prolífics de les falles xativines: Josep Sanchis Martínez. Aquesta vegada, per recordar un dels seus articles. Concretament, a l’anomenat La Tortuga dels fusters de Xàtiva: lligam amb les falles, el qual forma part de Lligams, el llibre explicatiu de la Falla Selgas-Tovar, referent a l’exercici 2020. Podeu accedir a aquest llibre prement ací:

https://issuu.com/fallaselgastovar/docs/llibret_selgas_tovar_2020

De nou, Josep Sanchis Martínez presenta un article descriptiu de la Tortuga, en el llibre explicatiu de l’AC Falla Benlloch, a l’any 2022, any del centenari de la seua cremà. L’Article s’anomena La tortuga dels fusters de Xàtiva (1821/1922) i el podeu trobar en el següent enllaç:

https://issuu.com/fallabenllochxativa/docs/llibret_benlloch_2022_portada

Al mateix llibre, podrem trobar l’article Falles, tortugues i fogueres del gremi de fusters de Xàtiva, signat per Joan Quilis, el qual enllaça el context històric i socials que va envoltar el temps en què la Tortuga va ser cremada, encara que no tot el món estiguera d’acord amb aquesta actuació:

https://issuu.com/fallabenllochxativa/docs/llibret_benlloch_2022_portada

Continuant amb el mateix llibre, trobem l’article de Miquel Vidal, anomenat La falla «La Degollà», una falla sobre el Corpus, que també fa menció a la cremà de la falla de la Tortuga dels fusters:

https://issuu.com/fallabenllochxativa/docs/llibret_benlloch_2022_portada

Ubicació

Per si vols veure on planten el monument

Any

Per si vols veure el monument