Abú Masaifa és el nom d’un personatge, imaginari segons alguns cronistes, a qui se li atribueix la primera fàbrica de paper d’Europa ubicada a Xàtiva, si bé és cert que, imaginari o no, és cosa científicament provada el fet que el paper es fabricava al barri de la moreria de la nostra ciutat durant els segles XIII, XIV, XV i XVI, paper d’alta qualitat com no es trobava altre al món.
Allà per l’any 1.985, un grup d’amics, després d’un sopar i amb algunes copes, decidirem formar una falla en un barri dels afores de Xàtiva amb el nom d’aquest personatge. Pensat i fet, l’any 1.986 es va plantar la primera falla Abú Masaifa realitzada per la mateixa comissió, la qual arribaria a tindre en aquell any una trentena de membres, inclosos els infantils.
Van anar passant els anys i la comissió va anar incrementant el nombre de membres. Gent del barri anava incorporant-se a eslla, donant-li un aire distint al que havia tingut fins aleshores, i amb ganes de divertir-se però amb il.lusió per treballar seguiren plantant falla any darrere any.
Fruit d’açò, i com no es podia optar a premis importants en el monument, es van dirigir els esforços cap a activitats on la comissió participava més directament. Així, en l’any 1.992 es va aconseguir per primera vegada un premi al millor cotxe en el ral.li humorístic faller, premi que es va mantindre en successius anys, ia al qual també es va afegir el premi a la millor disfressa del mateix ral.li.
A mesura que el barri anava creixent urbanísticament, mla comissió ho feia en nombre de membres, la qual cosa va donar lloc a poder optar a algun premi major. Es va decidir encaminar l’esforç al monument infantil, esforç que va culminar l’any 1.996 quan es va guanyar el primer premi de la secció especial, guardó que es va repetir l’any següent. En 1.998 es va obtenir el premi a la millor falla infantil de Xàtiva.
Pel que fan els artistes que han plantat falla per a la nostra comissió, el monument gran n’ha conegut diversos, entre ells els germans Moracho: Juan, que va ser membre de la comissió, i Miguel, qui ha obtingut premi en la secció especial de Xàtiva. El monument infantil, des de l’inici ha estat realitzat per un jove que, a més de ser pioner de la comissió, es va consagrar en ella com artista. Es tracta de José Luis Angulo Cuenca, amb qui vam aconseguir els premis, i a qui sempre ens sentirem agraits.
Però no tota l’activitat de la nostra comissió s’ha enfocat a l’aspecte faller, sinó que s’ha intentat compaginar amb altres tipos d’activitats, com ara l’organització d’un concurs de paelles a nivell local, festes per al barri amb sopar i orquestra popular, i viatges culturals i d’oci a Andorra, Peñíscola, Port Aventura….
Des de la fundació de la comissió, les dones han format, junt amb els homes, part activa en totes les decisions i treballs, éssent la primera comissió en no distinguir la comissió femenina de la masculina. A més, des de fa alguns anys aquesta falla es regeix per uns estatuts interns confeccionats i aprovats per tota la comissió.
Durant la setmana fallera el nostre casal obri les seues portes a tothom i no es tanquen mai. Per ell passa tota la joventut de Xàtiva, cosa que ens ha donat fama i més fallers.
Des de 1.995, el dia de Sant Josep es dispara una traca que recorre tots els carrers del barri i que s’uneix amb la traca que recorre el barri de la veïna falla de Juan Ramón Jiménez.
La joventut i el dinamisme de la falla Abú Masaifa són una peculiaritat que ens avala dins el context faller xativí i que fins i tot ha traspassat les fronteres del nostre pais ja que des de fa uns anys rebem com a fallers d’honor una representació de ciutadans portuguesos que han conegut i viscut l’ambient faller a través de la nostra comissió.
Font: CD Junta Local Fallera de Xàtiva de l’any 1.999