Falla Sant Feliu

Els primers anys de falles, no comptàvem amb tanta gent com ara, tot i la gran quantitat d’infantils que tenia la nostra comissió, tal volta aquest gran nombre de menuts estiguera associat al creiximent i evolució del barri per aquells anys. En aquells primers anys, però, les nostres dones estaven un cop més representades que en l’actualitat. Recorde que abans teníem una gran representació de Reines: del Foc, de la Simpatia, de les Flors, de la Poesia, del Casalet, del Tro, de la Bellesa. A més a més, comptàvem amb la Fallera Major, totes elles d’una destacable simpatia i bellesa. A poc a poc, aquest nombre tan elevat de representats anà disminuint fins quedar-nos amb el que coneguem hui dia: Fallera Major i Fallera del Foc.

En els primers anys de festa, vaig veure com plantà el nostre monument l’artista xativí Antonio Grau. També plantaren artistes com Paco Roca, Miguel Angel Moracho i Manolo Blanco, tots ells de conegut renom ara per ara. Cal que destaque els monuments erigits per la pròpia comissió, monuments que en certes ocasions veia com es feien al casal. D’altres vegades, aquests monuments es feien a altres locals. D’aquest seguit de monuments, crítics i satírics, he de destacar: Un cert flaire, monument que convertí el barri en un excusat; també fou molt nomenat el monument d’Estructures, conegut popularment com La falla dels palos, monument que pot ser estiga mes en la memòria que d’altres falles amb major qualitat. En els últims anys està plantant l’artista, també xativí, Xavier Herrero. Artista que ens ha donat tants bons resultats, després que les falles de Xàtiva s’abgruparen per seccions, segons sembla perquè hi haja més competivitat.

L’ubicació del nostre monument al llarg d’aquests 25 anys ha canviat, en un primer moment la falla s’erigía a la plaça de barri, baix de Sant Feliu. Aquests últims anys els fallers de Sant Feliu han plantat el nostre monument -i supose que continuaràn fent-ho- al creuer dels carrers Balsco Acevo i Ventura Pascual. Aquest canvi estigué motivat en certa manera pel canvi del casal.

Les presentacions de les nostres falleres majors i de les seues Corts d’Honor, han passat per diferents escenaris. De tots ells em són més significatius els que feia la nostra falla als carrers del barri del patró de la nostra ciutat, Sant Feliu. També guarde bon record de quan esperava la vinguda de les falleres dalt de l’escenari dins del col.legi Martínez Bellver. També he recorregut els escenaris del Gran Teatre, del col.legi Claret, del restaurant Alan’Bon, cine Saetabis, cine Avenida i el nou pavelló esportiu de la nostra ciutat: Francisco Ballester.

Aquestes presentacions les he viscudes des de dins, ja que abans que es feja tot el muntatge final es passen llargues hores de treball. Jo, des de la meua mirada silenciosa, veig com es conversa sobre allò que es va a fer, com es treballa, com es munta i desmunta. Moltes vegades a l’hora del trasllat de tot el material, no es té en compte la meua delicadesa i em deixen arraconat en qualsevol espai que e troba. Això si, cada any abnas de presentar tot el seguici, desfile davant de les falleres i fallers, junt a les torres del nostre Castell -Major i Menor-, les flames, l’escut reial, les fulles de llorer… El so dels palets obrin cada any el que serà un nou mes d’actes, actes on torne a tenir una funció principal. Cada any per aquestes dates pose el so tan caracteristic i peculiar en aquesta festa.

Durant aquests dies del mes de març anuncie el pas de la comissió, cada acte està presidit pel meu ritme i la meua presència, l’entrega de premis, la recorreguda de falles -acte que considere el més divertit, atés que els fallers van passant-me d’uns a altrews al so de la música, música germana, a la qual acompanye-, l’ofrena a la Mare de Déu, la pujada a Sant Josep. En aquest dies de festa es queden arrere totes les converses escoltades abans de falles, la gent cansada de fer feina, els desànims, les discussions…. Quan ve la setmana de Sant Josep, tot s’oblida i es quan torna a respirar-se un ambient de germanor entre els humans.

Uns dels dies més entranyables que recorde des de la meua creació, fou un 27 d’Octubre de 1.990, aquell matí com tants d’altrsa em trobava sol al vell casal -ubicat al carrer dels Sants-. De sobte se sentiren grans sorolls, crits d’alegria…. no vaig associar aquell rebombori fins que s’obri la porta del casal. Ens havia tocat la loteria, la falla repartí 120 milions en el número 07749. El premi estigué molt repartit, tot i que hi hagué fallers que no jugaven d’aquest número de la comissió femenina.

La falla invertí els diners del premi en el canvi del casal, des d’aquell moment la nostra ubicació es troba a Balsco Acevo, núm. 1. Aquest canvi de casal va anar associat a un successiu augment de fallers en la nostra comissió, ara el casal pot acollir a un granb nombre de gent. Gent a la que observe des d’aquesta posició que ocupe en la paret, enfront de la tan afluenciada barra, sobretot als dies de falles.

Han passat, doncs, molts anys des d’aquell estiu en què em crearen. Han passat, doncs, molts actes i esdeveniments relacionats amb la falla a la que represente. Tots aquests anys els he viscut d’una manera molt directa, els he viscut des de l’escut de la nostra comissió. Escut que també ha evolucionat, a l’igual que s’esdevé amb les persones. el pas del temps comporta una sèrie de modes i canvis, i l’any passat ens va tocar als meus companys i a mi. Tots els components de l’escut hem vist com se’ns remodelava, o millor dit, sens reformanva tenint present l’estètica del moment. Ja conegueu la vella dita «Renovar-se o morir», i això hem fet.

L’any passat nostra comissió va celebrar el seu vint-i-cinqué aniversari, tot va eixir molt bé: la presentació amb totes les que havien estat falleres majors al llarg d’aquests anys; actes d’homentge; dins de l’esforç que féu la Comissió a la qual represente he de destacar la falla que plantàrem -falla que rebé el premi d’enginy i gràcia- a més de l’obtenció d’un dels premis que atorga la Generalitat Valenciana als llibres de falla.

Sembla que amb la nova afluència de nous fallers la nostra falla estiga preparada pera a afrontar una segona etapa, continuant aquella que s’inicià ja fa vin-i-sis anys. Espere poder continuar amb ells i poder contar-vos-ho.

Font: CD Junta Local Fallera de Xàtiva de l’any 1.999

Notícies

Per si vols vore notícies relacionades amb aquesta falla

Ubicació

Per si vols veure on planten els monuments

Contacte

Per si busques el mail de la falla, web, xarxes socials, etc…

Anys

Per si vols saber quines eres les falleres majors, monuments, etc..