Manuel José Blanco Climent

Amb només deu anys son pare va estimar que signara la seua primera falla. Ja ha aplegat la primavera va estar la primera falla infantil de Manuel José Blanco i Climent (Xàtiva, 1968), plantada al barri de Raval i realitzada al taller de son pare. Aquesta falla de 1978, junt la plantada un any més tard a la mateixa demarcació, seran les primeres experiències falleres que gaudirà Manuel José Blanco, al qui també se li coneix com Manolo Blanco. Tal vegada haja passat a la història com una anècdota que aquestes falles hagen estat signades per un xiquet de deu anys amb la plena il·lusió d’un pare en inculcar al seu fill una professió tant apassionant com és la d’artista faller.

El que ja no va ser una anècdota són les falles que comença a plantar amb l’edat de quinze anys i amb la consideració que ja serà, diguem-ne, des del seu propi taller. Des d’aquell 1984 enceta una carrera professional (Veieu Taula II), on la seua excel·lent tasca li va a reportar grans èxits, sobretot a la seua ciutat, on ha estat guanyador de dotze primers premis absoluts, així com a l’especial de València, secció on ha aconseguit tres primers premis amb la comissió fallera de Sueca – Literat Azorín.

Ni cal dir que l’ofici l’ha aprés de son pare, qui li ha indicat en tot moment el quefer de la professió. A part de son pare, sempre ha tingut la consideració de nomenar com a referents seus Abel Monteagudo i Andrés Martorell, excel·lents professionals que van estar col·laboradors habituals als tallers del seu pare. De Blanco Climent hem de destacar, per damunt de tot, la pintura i la composició estètica que realitza en els seus cadafals fallers a més de ser un meticulós de la composició artística i de l’acabat, sempre buscant l’equilibri de totes les parts de la falla per donar-li la mateixa importància, en quant a l’acabat i la pintura.
 
Com dèiem, amb quinze anys realitza el cadafal de la falla Molina-Claret de 1984 que duia per lema Coses de falla. Un any més tard, a la mateixa demarcació, aconseguix el seu primer premi absolut amb Coses nostres. I no tarda en arribar altre primer premi amb la tercera falla que fa, atès que la falla plantada per a la comissió de Tetuan-Sant Francesc el 1987 tindrà aquest privilegi així com el d’enginy i gràcia, premi instaurat aquell mateix any. La competitivitat de les falles infantils de Xàtiva, sorgida en aquesta dècada dels huitanta, va fer que cada any hi hagueren més candidats al primer premi. Una clar exemple de les ganes de competir va ser aquesta falla, ja que Mesclant una llavor va costar 400.000 pessetes però a Manuel José Blanco li va costar 25.000 pessetes més.
 
I en vénen més primers premis seguits, ja que el 1989 inicia una relació fructífera amb la falla República Argentina que durarà sis anys (1989-1993) amb la consecució de tres primers premis i dos segons. Durant aquests anys compagina la professió d’artista faller amb la de futbolista. De fet, hi ha una anècdota en l’inici de la relació entre artista i comissió, atès que la falla de 1989, que duia per lema Falles, inicialment anava a ser plantada a Silla on la fallera major infantil de la comissió era la filla de Benito Floro, aleshores entrenador de l’Olímpic durant aquella època. Com que Manolo jugava a l’Olímpic, Benito Floro li va encomanar la realització de la falla. Tot es va paralitzar ja que els membres de la comissió de Silla ja havien buscat artista i Manolo ja tenia la falla molt avançada. Per una altra part, la comissió de R. Argentina buscava artista ja que inicialment havia contactat amb Antoni Grau però aquestes conversacions no van quallar. Pepe Barberà, president de la comissió, va contactar amb Manolo per què els fera el cadafal infantil oferint-los aquesta falla que tenia mig fer. Després d’uns regatejos, finalment es va arribar a un acord.
 
A la dècada dels noranta vèiem com el treball de l’artista faller traspassa les fronteres de Xàtiva i el seu treball també podrà ser contemplat a València i a altres poblacions falleres. De fet, compaginarà les falles fetes a Xàtiva (Ferroviària, 1994; Molina – Claret, 1997 o Tetuan–Sant Francesc, 1998) amb les realitzades a Alzira, Carcaixent o Gandia llocs on aconseguirà els màxims guardons. Podem destacar els primers premis d’Alzira amb Il·lusions infantils (Pintor T. Andreu, 1992), de Carcaixent amb Un món de nanos (Creu – Julià Ribera,1993) i de Gandia amb El meu rei (Sant Josep-Raval, 1994). Quan a les falles del cap-i-casal, a poc a poc, puja progressivament dins de les categories de les falles infantils fins que l'any 1994 és contractat per la falla del Pilar i debutar a la secció especial. Un any més tard el contracta la comissió de Sueca – Literat Azorín on realitza les falles infantils fins l'any 2000. El seu debut és espectacular atès que aconseguirà el primer premi amb la falla En tot un any. També aconseguix el màxim guardó de l’especial amb Fira de Juliol (1998) i amb Un món en silenci (1999). En els altres exercicis aconseguix un tercer, un cinquè premi i una desqualificació.
 
Encetat el nou segle, després dels èxits aconseguits a València, Manuel J. Climent torna a la màxima competició infantil de Xàtiva. La falla República Argentina diposita la confiança de l’artista en la confecció de les falles infantils dels anys 2001 i 2002 i que acabaran amb la consecució del primer premi de la secció especial. El setè art i Fabricant mons van ser uns excel·lents cadafals on tothom va poder apreciar la qualitat de Manolo Blanco, en una època on havia assolit la maduresa artística. En aquestos anys també és mereixedor del primer premi de la secció especial de Dénia de l’any 2001, amb Un mos de silenci, falla plantada a la demarcació de París-Pedrera o així com el màxim guardó de les falles infantils de Silla, en dos ocasions, plantades per a la comissió Poble de Silla, amb En tot un any (2002) i Com estan vostès? (2004). A part de plantar per les poblacions falleres, seguirà plantant falles infantils al cap-i-casal en categories inferiors, de les quals cal destacar les realitzades per a la falla Duc de Gaeta – Pobla de Farnals a la secció primera com Napapiiri, prop de Rovaniemi, la qual va aconseguir el primer premi l’any 2004.
 
El seu èxit també arriba a la ciutat d'Alacant amb la realització de fogueres infantils on aconseguix, l'any 2006, el primer premi de la secció especial amb la foguera Foguerer Carolines amb un cadafal que duia per lema La primera foguera.
 
I serà aquest any 2006, quan després d'estar durant molts anys realitzant falles per als més menuts, decideix fer un pas més en la seua professió artística i signar falles grans, fet que farà abandonar el seu taller de sempre, situat davant les portes del Museu de l'Almodí. El seu debut de falles grans es produirà a la plaça de Benlloch amb A qui cal domar, falla que va aconseguir el primer premi de la secció segona. I no serà l’única falla gran d’aquell any atès que plantarà a València El món que ens espera, lema de la falla plantada a Joaquin Costa – Comte Altea de la secció primera A. Quant a les falles infantils d’aquell any 2006, cal dir que torna a plantar en secció especial de València amb A la xiqueta…! per a la falla Sueca–Literat Azorín, i el fet de compartir plaça amb son pare, aleshores autor de la falla gran. Amb aquesta falla aconseguix el sisè premi mentre que amb la de secció primera, plantada a Duc de Gaeta – Pobla de Farnals, és guardonat amb el primer premi.
 
El 2007 va contemplar la darrera falla plantada a Sueca-Literat Azorín per Manuel J. Blanco, la qual duia per lema Parla’m d’ella. Destacar, que el ninot presentat l’exposició feia un homenatge al seu pare amb motiu de la retirada com artista faller i l’artista va fer una figura del seu pare en plena feina de pintura.
 
El taller de l’artista xativí ja comença a assolir les falles grans, barrejades amb les infantils, i es pot apreciar que la qualitat que ens té acostumats en les falles infantils es trasllada a les falles grans. Bona mostra d’açò ho trobem al seguit de falles que planta a la demarcació de Benlloch-Alexandre VI, amb Què por! (2007), Tornant a l’estoreta (2010) o Les inquietuds de Carla (2014). Aquestos cadafals tenen un acabat impecable i un equilibri entre el coronament i les distintes escenes, les quals estan treballades, amb la caracterització en els ninots de polítics i persones de la societat xativina que van transmetre encertadament una estudiada crítica.
 
Com anem dient, aquesta primera dècada de falles grans, Manuel J. Blanco compagina la realització d’aquestes amb l’elaboració d’infantils. A Xàtiva gaudeix d’una nova etapa d’èxits amb la falla Selgas – Tovar, dins d’una relació que ha durat cinc anys (2008-2012), on s’han aconseguit quatre primers premis de la secció especial i un segon. Recordem projectes com Gent de ficció, Al pas que anem, Què plantarem? o De quan és?. El darrer dels primers premis de secció especial, el 14é, es va produir amb la falla infantil Vint-i-cinc i molts més, plantat per a la falla Murta – Maravall, amb motiu del 25 aniversari de la constitució de la comissió fallera.
 
A part d’aquestes falles infantils realitzades per a la secció especial de Xàtiva, l’artista xativí en farà per a seccions inferiors a emplaçaments com Sant Jordi, Benlloch – Alexandre VI, J. Ramon Jiménez, Sant Feliu o Tetuan – Sant Francesc. Cal destacar d’aquest darrer emplaçament, la realitzada l’any 2016, que sota el lema FMI 2016, va estar dedicada a la seua filla, aleshores fallera major infantil d’aquell any. Així també, continua plantant falles a València en categories inferiors entre les que podem destacar les incursions en secció primera amb les falles de Ciscar – Borriana (2012), Alameda – Avinguda de França (2012) i L’Alguer – Eng. Rafael Janini (2016).
 
Des d’aleshores ha realitzat 21 falles grans a Xàtiva (Veieu Taula III), com les referenciades de Benlloch – Alexandre VI a més de plantar per a les comissions de Sant Jordi, Selgas – Tovar, Tetuan-Sant Francesc, Verge del Carme i Sant Feliu. A més a més, l’any 2011 va estar l’encarregat de confeccionar les dos falles oficials de Xàtiva, sota els lemes Somiant que tenim falla i Anem a les cassoles, les quals han estat les darreres falles oficials plantades a la ciutat. A aquestes falles grans cal afegir les plantades a Alzira així com a València, lloc on ha plantat 14 falles grans a emplaçaments com Joaquin Costa – Comte Altea (2006), Carrera Malilla – Eng. J. Benlloch (2007), Avgda. França – Alfredo Toran (2010, 2011 i 2012), Cadis – Dénia (2011), Conserva Berenguer Mallol (2012 i 2013), C. Escrivà – Coop. San Fernando (2013), L’Alguer – Eng. Rafael Janini (2015), Mossèn José Cuenca – Pinedo (2016, 2018 i 2019) i José Maestre (2018).
 
Com hem pogut comprovar, a l’igual que son pare, Manuel J. Blanco té una carrera plagada d’èxits, sobretot en les falles infantils, on ha conreat un estil propi que l’ha catapultat al reconeixement i respecte del món faller així com la consecució dels màxims guardons per tot arreu de les terres valencianes. Com hem vist, a part de plantar als carrers de Xàtiva —60 falles hi són datades, amb 21 grans i 39 infantils—, ho ha fet també a Alzira, Carcaixent, Dénia, Gandia, Énguera, Aldaia, Torrent, Silla, Alacant i València, poblacions on ha estat mereixedor dels millors guardons de la màxima categoria. A part dels premis de falla, hem de destacar els ninots indultats aconseguits per Manolo Blanco i Climent.
 
A Xàtiva és mereixedor de l'indult del foc en nou ocasions —dos grans i set infantils—, mentre que a València té alguna figura indultada pel Gremi, com la figura de Manolete l’any 1989.

 

Rafa Tortosa Garcia (Director d’El Verí del Foc)

Extracte de l'article publicat en el llibret de la Falla Selgas-Tovar de l'any 2020

MONUMENTS PLANTATS A XÀTIVA

1984 Falla Molina-Claret Infantil. Secció Primera, Segón premi, Lema: Coses de falla

1985 Falla Molina-Claret Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Coses nostres

1987 Falla Tetuan-Porta de Sant Francesc Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Mesclant una llabor

1989 Falla República Argentina Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Falles

1990 Falla República Argentina Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Il·lusions infantils

1991 Falla República Argentina Infantil. Secció Especial, Segón premi, Lema: Història Xàtiva

1992 Falla República Argentina Infantil. Secció Especial, Segón premi, Lema: Del 15 al 20 la fira

1993 Falla Infantil República Argentina. Secció Especial, Primer Premi, Lema: El món per als nans

1994 Falla Ferroviaria Infantil. Secció Segona, Quart Premi, Lema: Jaleo total

1997 Falla Molina-Claret Infantil. Secció Primera, Segó premi, Lema: Amb la lectura

1998 Falla Tetuan-Porta de Sant Francesc Infantil. Secció Segona, Primer premi, Lema: En la vella

2001 Falla República Argentina Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: El setè art

2001 Falla Tetuan-Porta de Sant Francesc Infantil. Secció Segona, Tercer Premi, Lema: Bufonades

2001 Falla Tetuan-Porta de Sant Francesc. Secció Segona, Segón Premi, Lema: Quin espectacle!

2002 Falla Molina-Claret Infantil. Secció Primera, Primer Premi, Lema: Sorpreses

2002 Falla República Argentina Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Fabricant mons

2006 Falla Benlloch. Secció Segona, Premir premi, Lema: A qui cal domar?

2007 Falla Benlloch. Segón premi, Lema: Que por!

2008 Falla Selgas-Tovar Infantil. Primer Premi, Lema: Gent de ficció

2009 Falla Sant Jordi Infantil. Cinqué Premi, Lema: Mare natura

2009 Falla Sant Jordi. Sisé premi, Lema: Canvi faller

2009 Falla Selgas-Tovar Infanti. Primer premi, Lema: Al pas que anem!

2009 Falla Selgas-Tovar. Nové Premi, Lema: Netejes Tovar S.L.

2010 Falla Benlloch-Alexandre VIé. Secció Especial, Tercer premi, Lema: Tornant a l’estoreta

2010 Falla Selgas-Tovar Infantil. Secció Especial, Segón premi, Lema: La granja de Sant Vicent

2010 Falla Selgas-Tovar. Secció Primera, Accèssit. Artista: Manolo J. Blanco Climent, Lema: Temps de por

2011 Falla Benlloch Infantil. Secció Tercer, Primer premi, Lema: A dormir!

2011 Falla Benlloch-Alexandre VIé. Secció Primera, Primer premi, Lema: Un bon invent… Falta ens fa!!!

2011 Falla Selgas-Tovar Infantil. Secció Especial, Primer premi, Lema: Què plantarem?

2011 Falla Selgas-Tovar. Secció Tercera, Tercer Premi, Lema: Quin panorama ens espera!!!

2012 Falla Benlloch-Alexandre VIé Infantil. Secció Tercer, Tercer premi, Lema: Ser o no ser

2012 Falla Benlloch-Alexandre VIé. Secció Segona, Accèssit, Lema: Ser o no ser

2012 Falla Selgas-Tovar Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: De quan és?

2013 Falla Benlloch-Alexandre VIé. Secció Segona, Accèssit, Lema: Fins ací apleguem

2013 Falla Murta-Maravall Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Vint-i-cinc i molts més

2013 Falla Infantil Selgas-Tovar. Secció Segona, Accèssit, Lema: Hi ha un amic en mi

2013 Falla Selgas-Tovar. Secció Tercera, Accèssit, Lema: Desitja

2013 Falla Benlloch-Alexandre VIé Infantil. Secció Tercer, Tercer premi, Lema: En reserva

2013 Falla Benlloch-Alexandre VIé. Secció Segona, Accèssit, Lema: Fins ací apleguem

2013 Falla Murta-Maravall Infantil. Secció Especial, Primer Premi, Lema: Vint-i-cinc i molts més

2014 Falla Benlloch-Alexandre VI Infantil. Secció Tercera, Accèssit, Lema: Quina nit

2014 Falla Benlloch-Alexandre VI. Secció Especial, Tercer premi, Lema: Les inquietuds de Carla

2014 Falla Joan Ramón Jiménez Infantil. Secció Tercera, Accèssit, Lema: Coneixes les esglésies de Xàtiva?

2014 Falla Tetuan-Porta Sant Francesc. Secció Tercera, Tercer premi, Lema: Histèria Medieval Fallera

2014 Falla Verge del Carme Infantil. Secció Tercera, Accèssit, Lema: Al taller

2014 Falla Verge del Carme. Secció Tercera, Accèssit, Lema: Contes xinos

2015 Falla Benlloch-Alexandre VIé. Secció Primera, Segón premi, Lema: Festa de disfresses al casal

2015 Falla Falla Benlloch-Alexandre VIé Infantil. Secció Tercer, Accèssit, Lema: Conjurs de poders

2015 Falla Sant Feliu Infantil. Secció Tercera, Accèssit, Lema: La història d'Hèrcules

2015 Falla Sant Feliu. Secció Tercera, Accèssit, Lema: A què juguem?

2015 Falla Selgas-Tovar. Secció Tercera, Accèssit, Lema: La llei de la selva

2015 Falla Tetuan. Secció Tercera, Accèssit, Lema: 3015 falles???

2016 Falla Sant Feliu Infantil. Secció Tercera, Sisé Premi, Lema: En la granja

2016 Falla Sant Feliu. Secció Tercera, Quart Premi, Lema: Atrapats

2016 Falla Tetuan Infantil. Secció Tercera, Tercer Premi, Lema: FMI 2016

2016 Falla Tetuan. Secció Tercera, Segón Premi, Lema: Educació, de la LGE a la LOMCE

2018 Falla Infantil Sant Feliu. Secció Tercera , Segón premi, Lema: Desitge

2019 Falla Sant Feliu Infantil. Secció tercera , Quart premi, Lema: A la mar també

2019 Falla Tetuan Infantil. Secció Tercera, Primer premi, Lema: Alicia en el País de les Marevelles