Falla Corts Valencianes

El 16 de maig de 2014, els medis de comunicació de la Ciutat replegaven una bona notícia: en  la darrera assemblea de presidents es va aprovar la creació d’una nova comissió fallera anomenada Corts Valencianes.

Així va néixer una falla que es defineix a sí mateix com “un comissió de gent jove, però no del tot inexperta al món faller”[1]

El seu nom respon al lloc on la comissió tenia pensat plantar els seus monuments, l’avinguda Corts Valencianes, situada en una de les zones noves de la Ciutat, que en aquell moment (i en l’actualitat també) estava en plena expansió. Amb un cop de sort, la comissió també va tenir la sort de situar el seu casal a la mateixa avinguda, molt prop d’on es planten els cadafals.

Al casal van començar a reunir-se, en un principi, un nombre d’adults que oscil·lava entre 50 i 60 adults i al voltant de 20 xiquets[2], amb dos objectius ambiciosos com són intentar créixer com a comissió i prosperar, tant a nivell social com a nivell de monument al carrer”[3].

Al front de la comissió  es va formar una junta gestora composada per cinc membres: Ángel Carmona García, Federico Javier Mollà Benet, Rubén Amorós Martínez, Silvi Amorós Martínez i Rafael Llácer Climent. Des del seu naixement, la falla compta amb una comissió infantil. El primer dels seus presidents va ser Hugo Martínez Amorós.

Per al seu primer exercici faller, la comissió va comptar amb Alfredo Bernat Cano per a la realització de les seues falles. La gran portava com a lema Quan la calor apreta, mentre que la xicoteta es deia Zoo-i-logic. Totes dues van quedar integrades en les respectives tercera secció, i les dues amb el mateix banderí, el d’accèssit.

Però aquests no van ser els únics premis que va guanyar aquesta comissió en la seua estrena. A més, els seus ninots van obtenir premi. En concret, el ninot infantil va obtenir el 3r premi, mentre que el ninot gran va aconseguir el segon.

L’any següent, la falla va comptar també amb una junta gestora, encara que amb menys components: Ángel Carmona i Silvi Amorós. Aquest any va començar una estreta relació entre la comissió i Xavi Herrero, artista que s’encarregaria de fer el monument gran a partir d’ara.

Al llibre Xàtiva en Falles 2016, editat per la JLF,  la falla es defineix com “… una comissió que va augmentant el seu nombre de fallers a poc a poc. Gent jove amb molta il·lusió, esforç i ganes de treballar per la nostra festa”. Al seu segon any ja guanya el primer premi de la tercera secció en els monuments grans.

Veritablement, la comissió anava consolidant-se com una falla més de la Ciutat, amb probabilitat de créixer i d’aconseguir nous objectius en la seua curta vida.

Al 2017 té per primera vegada un president efectiu: José García Santos, el qual no havia format part de les juntes gestores anteriors. A ell li continuaria durant dos exercicis, una de les persones que havia format part de la primera junta gestora, F. Javier Mollà Benet.

Per a l’exercici 2020 i amb un nou president, Manuel Requena Jiménez, la comissió ja estava conformada per un total de 100 membres, entre grans i menuts. Ja es podia assegurar que la falla Corts Valencianes es trobava completament consolidada en el món faller xativí.

[1] Text trobat al llibre editat per la JLF Xàtiva en Falles, de l’any 2018.

[2] Segons dades facilitades per F. Javier Mollà, en https://www.youtube.com/watch?v=JAuCAlRBh0I

[3] Text trobat al llibre editat per la JLF Xàtiva en Falles, de l’any 2018.    

 

Juan Ramón Alcocer

Notícies

Per si vols vore notícies relacionades amb aquesta falla

Ubicació

Per si vols veure on planten els monuments

Contacte

Per si busques el mail de la falla, web, xarxes socials, etc…

Anys

Per si vols saber quines eres les falleres majors, monuments, etc..