Falla República Argentina

La comissió de la falla de l’avinguda República Argentina i Adjacents és, sens dubte, la més important de les que hui dia es planten a la capital de la Costera. Això ho demostren dades com el nombre de fallers inscrits al cens, que s’acosta als quatre-cents, o com la quantitat de primers premis de la secció especial aconseguits per República Argentina al llarg dels seus trenta-cinc anys d’existència, xifra que cap altra comissió de la ciutat ha igualat fins al moment.

L’aventura argentina va començar l’any 1.964. La primera comissió d’aquesta falla fou creada per un grup d’amics que en veure que la festa fallera patia per aquells anys una malatia consistent en la pèrdua de comissions en actiu, decidiren agafar el bou per les banyes i revitalitzar l’activitat fallera en la ciutat i crearen una nova comissió que s’instal.laria en una zona de l’extraradi urbà, zona que esdevendria finalment un b arri d’allò més cèntric. Aquella primera comissió, composta per només deu fallers fou presidida per Antoni Naval i Escribano i l’artista encarregat de construir el primer monument fou Ramón Morell i Navarro.

Aquella mosdesta estructura de fusta i cartró que tan sols va costar 18.000 pessetes feia una crítica dels principals problemes que afectaven el barri, i assolí el tercer premi. L’any següent la comissió ja va aconseguir el màxim guardó pel que fa als monuments, i iniciava d’aquesta manera una triomfal trajectòria que l’ha dut a fer-se amb setze primers premis en trenta-cinc anys de vida.

Una dada destacada és que aquell primer any començà una de les tradicions que més s’estima aquesta comissió i que no és altra que  la de guanyar el primer premi de la Calvalcada del Ninot. És en aquesta vessant de la competició fallera on més il.lusions es dipositen. Ben bé hom podria dir que la Calvalcada del Ninot és l’ullet dret de la familia de les activitats falleres. L’interés amb què el fallers i falleres de República Argentina es prenen l’organització de les cavalcades s’acosta a una obsessió malaltissa. Així ho palasen els vint-i-sis primers premis a la millor comparsa obtinguts fins el moment i els també abundosos primers premis a les millors carrosses i a les comparses infantils.

Un altre dels punts forts amb què podríem descriure el tarannà de República Argentina és la seua preocupació per la cultura que generen les manifestacions falleres, la màxima expressió de la qual es manifesta en la confecció i edició del seu prestigiós llibre explicatiu. Aquesta publicació ha estat premiada en innumerables ocasions, tant a Xàtiva com als concursos que se celebren al cap i casal, sense comptar les distincions que entitats privadesm, com ara Pensat i Fet, revista degana de la premsa fallera han otorgat a aquest llibre.

La sua importància dins l’àmbit de la literatura fallera es fa evident en el fet que les millors plomes del ram hi ha contribuït aportant les seues lluïdes prosa i poseia en moltíssims articles, assigs o contes. En bibliografia, l’impacte mesura la transcendència d’un llibre o publicació a través de les vegades en què aquest és citat per altres autors o publicacions. Doncs bé, per a mostra del relleu d’aquesta publicació cal dir que apareixen referències als articles en ell publicats en el llibre editat per la Generalitat Valenciana i el Consell Valencià de Cultura sota el suggeridor títol La festa de les falles.

Però no podem oblidar que, en definitiva, la festa de les falles és com el seu promi nom indica, una festa. I d’això en saben prou els d’Argentina. Les nits del casal són les més cobejades per fallers, falleres i els qui no ho són. Des de fa més de vint anys que l’animació està al càrrec de l’orquestra Troia, un membre més de la família que ofereix una nodrida selecció dels temes musicals més de moda cada temporada, la qual cosa fa que la marxa siga memorable.

En definitiva, República Argentina conjuga treball i festa en la proporció exacta per a aconseguir el punt just en la cocció de la millor falla de Xàtiva.

Font: CD Junta Local Fallera de Xàtiva de l’any 1.999

Notícies

Per si vols vore notícies relacionades amb aquesta falla

Ubicació

Per si vols veure on planten els monuments

Contacte

Per si busques el mail de la falla, web, xarxes socials, etc…

Anys

Per si vols saber quines eres les falleres majors, monuments, etc..