Falla Sant Jordi

Corria l’any 1.987, quan un xicotet grup d’amics, quasi tots antics residents dels carrers Blanc, Vernissa, Sant Gaietà, etc…, pensàrem que era una llàstima que el nucli antic de Xàtiva no tinguera una altra falla més. Una falla que ja tenia certa tradició, des que pels anys 1.934, amb la falla Vernissa, plantada al carrer Vernissa i Llibertat, iniciava la seua trajectòria com a falla.

Després, sota el nom de Foc i Flama, allà pel 1946, amb noms cèlebres com Pelegero, Ventura, Monfort, Alemany, Pérez, etc…, ja la muntàvem i la carregàvem damunt d’un camió per a ensenyar-la en tots els pobles de la comarca.

Aleshores, la falla que es palantava a la plaça Sant Jordi ja tenia un cert esperit aventurer. Després de desaparéixer uns anys, va tornar amb forces renovades, per l’any 1.971 amb el lema Drogues, de la mà de l’artista Manolo Blanco. Però sols varen durar sis anys.

Per tant, després d’alguns anys sense plantar falla en aquesta meravellosa plaça, començàrem a cridar gent; férem algunes reunions; no totes exitoses, ens portàrem moltes desil.lucions, uns ens recolzaren, altres es trobaben massa majors per a començar una nova singladura. Férem un gurp no molt nombrós, però molt animós, i que per l’any 1.988, amb la falla Amb l’aigua al coll va iniciar aquesta nova etapa.

Entenem que aquest article no ha de ser un referit històric a la falla Sant Jordi, sinó una mostra de tot alló que ens ha caracteritzat al llarg d’aquestos últims anys. Per tant, ja que som una falla de l’antic nucli urbà de Xàtiva, tenim que la dispersió es molt ampla i el nombre de domicilis molt xicotet, el que ens porta a que, per a cobrir els pressupostos, es podien fer dues coses, o be conformar-nos plantant falles xicotetes, o be treballar per a recollir els diners que permeteren que nostra falla sonara com pensàvem que havia de sonar.

Amb aquesta línia començarem a treballar, primer a l’hora de recaptar diners, rifàrem en la Fira d’Agost 1.987 una motocicleta que portàvem damunt d’un carro, a tots els actes on es podien veure molts assistents. L’arrossegàvem des de la plaça de bous fins a la discoteca l’Almàssera, de de la plaça de la Seu fins el barri del Carme, sempre pel mig del Reial de la Fira, per si veníem algún numeret. Segírem rifant cotxes, ja establerts a l’Albereda Jaume I, amb combinacions endimoniades entre l’ONCE i la Loteria Nacional. També rifàrem milers de pessetes en electrodomèstics, viatges a Disneylandia; hem rifat tot el que es puga imaginar.

Una any molt important (1.989), va ser quan organitzàrem una correguda de jònecs a la Plaça de Bous de Xàtiva. Amb la participació de joneguers i ex-matadors sobradament reconeguts, amb una assistència de públic molt nombrosa, tant de la comarca com de fora d’ella.

Els últims anys venim explotant el món de la publicitat, primer amb muntatges extraordinaris de 9 i 16 televisors, formant una gran abeller, on un gran nombre d’empreses han volgut col.laborar amb nosaltres en aquest espectacle àudiovisual, i al mateix temps que el seu sonara de forma insistent al Reial de la Fira. Últimament, amb un gran lleç de vídeo jun a l’Exc. Ajuntament de Xàtiva.

També pensem que ens hem caracteritzat pel nostre treball en tots els actes fallers que s’han celebrat a Xàtiva, com per exemple les cavalcades dels ninots, tant infantils com majors, sempre amb carrosses monumentals, sempre treballades pels membres de la comissió, sempre reconegudes pels jurats amb l’atorgament de primers premis. Convé rememorar L’esfinx del Faraó, El Gall Real, El Templet del Jardí del Bes, La casa xinesca, El Pintxo, etc…

Una altra vessant, molt important per a nosaltres,mhan sigut les presentacions falleres. Sempre amb una gran ambientació de l’escenari, amb treballs de fusta, cartró i suro, ens hem traslladat a llocs on mai pensàvem haver arribat. Hem estat a l’Argentina, amb El Vaixell Faller, hem estat a un circ, hem estat a les festes tradicionals de Xàtiva, com els moros i cristians, dansades, albades, etc…

Els llibres de falla s’han caracteritzat per una línia continuada, amb classificacions, a nivell de Xàtiva, sempre entre les primeres, així com participacions en els premis per a la promoció i l’ús del valencià, convocats per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, en diversos anys.

Convé destacar que, quan existia a Xàtiva, el premi a l’activitat fallera, sempre hem lluitat enverinadament per ser mereixedors d’ell.

A les falles, sempre hem estat a un nivell molt superior a les nostres possibiitats, tant pel cens de fallers, com per la ubicació de falla. L’artiste i amic Paco Roca, sempre ha sigut més que l’artiste que ens confecciona la falla, ha sigut un amic i faller més, comprometent-se en cos i ànima amb la comissió. Convé destacar un tercer premi a la secció especial (1.989), i des de la implantació de les seccions a l’any 1.992, hem aconseguit sempre el primer premi dins de la secció en què sempre hem participat, la primera. I per a finalitzar, amb molt d’orgull per a tota la comissió, aconseguírem el passat any 1.998 el premi a la millor falla de Xàtiva.

Font: CD Junta Local Fallera de Xàtiva de l’any 1.999

Notícies

Per si vols vore notícies relacionades amb aquesta falla

Ubicació

Per si vols veure on planten els monuments

Contacte

Per si busques el mail de la falla, web, xarxes socials, etc…

Anys

Per si vols saber quines eres les falleres majors, monuments, etc..