Falla Espanyoleto

En aquesta plaça, cap a la fi dels anys cinquanta ja es van plantar unes falletes infantils. L'home que va dur endavant aquelles falletes va ser el Sr. Pedro Garcia, més conegut per Pedrito. Després de dos anys de falletes infantils s'obrí un parèntesi fins que en 1.965 , on un grup d'amics, després de veure cremar el monument de la plaça Tetuan, els va nàixer la idea de plantar una falla a l'any vinent a la seua plaça Espanyoleto.

Pensat i fet. Aquells joves anomenats Enrique Domínguez, Ricardo Garcia, Pedro Garcia, José Ferrer, Jose Mª Amorós i Jose L. Pérez, van buscar al Sr. Pedro per a que els ajudara, i tots ells, més Rafael Fuentes i José Rivelles (que ja formaven part de l'equip del Sr. Pedro en les falletes infantils dels anys anteriors), donaren llum al que hui s'anomena FALLA PLAÇA ESPANYOLETO.

El naiximent de la comissió, com és normal, no va ser fàcil, però amb el pas dels anys, aquells joves plens de comboi i sang festera feren sòlida una comissió fallera que ha lluitat per esta festa valenciana fins els nostres dies.

Al llarg d'estos anys, la presidència de la falla ha estat al càrrec de fallers com Josep Rivelles, Juan Tormo, Pepe Cerdà,. Donís Díez, Rafael Fuentes,. Vicent Burguet, José L. Pérez, Paco Guerrero, Pepe Blasco, Emilio Mira i en l'actualitat Juan R. Alcocer.

El nostre escut que representa la comissió va ser dissenyat en 1.968 pels fallers José L. Pérez i Vicent Pastor, i pintat a l'estandard per l'artista xativí Antoni Grau Tormàs. En l'actualitat ha sigut restaurat per l'artista Paco Roca i està exposat en les vitrines del nostre casal.

Els nostres monuments, sempre han estat plantats en la nostra plaça, encara que, durant la història de la falla han variat de lloc. Al principi, la seua ubicació era al parc on hui estàn els gonxadors dels xiquets; més endavant els plantàvem enfront de l'antic ambulatori, per a que al final foren situats on en l'actualitat estàn, enfron de l'edifici Ferroviària.

Artistes de renom i prestigi han fet de la plaça vertaderes obres d'art, comn per exemple Ramón Morell, Ángel Azpeitia, Antoni Grau Tomás, Antoni Grau Cros (fill), Xavi Herrero, Bernat Romàn, J. Cortell. Però, si s'ha de destacar la tasca realitzada en aquesta comissió, es l'artista que esta falla va veure nàixer, Paco Roca, artista reconegut al món de les falles que ha fet durant molts anys les delícies d'esta comissió. Des de l'any 1.972, any en què va fer la primera falleta infantil i, a partir de 1.985 en què va començar a plantar falles grans en Espanyoleto, fins les falles de 1.993, ha sigut creador d'uns monuments dignes d'admiració que han sigut guardonats, la gran majoría, amb bons premis, com per exemple els dels anys 1.988 i 1.991, on s'aconseguiren dos brillants primers premis en sercció especial, o fins i tot, cinc segons premis en la mateixa secció, entre els que es troba el monument confeccionat per al 25é aniversari de la comissió.

A l'igual dels monuments fallers, també el nostre casal ha canviat de lloc al llarg de la història.

Començarem fent les reunions al Bar Nàutic, passant per l'antiga presó (hui, antic ambulatori), l'edifici Ferroviària, fins que en l'any 1.971 ocupàrem el Casal que ha sigut gran part de la nostra história, mel situal al carrer Pouets o també anbomenat Taquígraf Martí. en l'exercici 1.993/94 ens vam veure obligats a abandonar-lo, la comissió era massa gran i el calsal molt vellet, així va ser com vam pemdre la decisió de comprar un casal nou, sent la primera Falla de Xàtiva que tenia un Casal de la seua propietat, el que hui ens situa al carrer Pintor Jacomart. Al mateix moment, la falla Espanyoleto es convertia en associació culturtal, presidida per Marta Fuentes Bono. Però, sens dupte, si la falla Espanyoleto s'ha destacat per alguna cosa, ha sigut per l'activitat artística que la comissió ha vingut realitzant des de la seua funcació. La falla Espanyoleto ha parit artistes en totes les vessants artístiques que comporta una comissió fallera, des de veure plantar monuments confeccionats exclusivament per fallers de la comissió (des de 1.974 fins 1.978), veure com dins de la comissió han partit artistes fallers que han aconseguit guardons importants, com a confeccionadors de carrosses per a les cavalcades, decorats, etc…

Però, la part artística més consolidada en la Falla es la de l'escenari. Rafael Fuentes Puchades “el mestre”, ja va demostrar les seues dots artístiques en aquelles Presentacions conjuntes que la nostra falla i la de República Argentina feien durant els anys 1.973-88. Qui no recorda els “skets” junt a Pepe Barberà al Gran Teatre…?.

En l'any 1.981, i baix la direcció de Rufo Aguado, naix el grup de teatre de la Falla Espanyoleto. Aquest grup ha actuat per molts escenaris de tot arreu, participant a concursos, fin inclús, sent contractat per altres comissions xativines per a realitzar segones parts en les seues Presentacions falleres.

En l'actualitat i dirigits per Felo Fuentes i Vicent Pla, són un gran nombre de fallers i falleres qui componen el grup que, a banda de “mimar” el sainet valencià, composen representacions artístiques pròpies que han fet que siga la comissió que més premis en presentacions falleres ha guanyat al llarg dels últims anys. Des de que en 1.988, Espanyoleto i República Argentina deixaren de fer les presentacions falleres conjuntes i fins 1.998, la nostra comissió ha guanyat 8 primers premis i 2 segons en la primera part de les presentacions i 2 tercers premis en la segona part. A més ha sigut la guanyadora del primer premi, aconseguint també el guardó al Millor Actor del concurs, sent el nostre faller Vicent Pla al I Concurs de Teatre en Valencià organitzat per la Junta Local Fallera en 1.998.

Moltes són les activitats que fem a la nostra falla. Al llarg de tot l'exercici la nostra comissió procura que l'activitat fallera no s'ature, per això s'organitzen activitats esportives, festes dins del casal, viatges i innumerables activitats per als menuts, com xocolatades, jocs infantils i diverses visites al monument infantil perquè els xiquets coneguen de ben prop com es confecciona realment una falla.

Una de les activitats amb més tradició que té la comissió es la de col.laborar amb la Fira de Xàtiva amb la instal.lació des de l'any 1.980 -de la mà de Pepe Pla i Vicent Pastor- d'un xiringuito, on totes les persones que ens visiten poden gaudir d'un moment de descans i conèixer l'ambient faller en quealsevol època de l'any. Hui és la gent més jove de la comissió la que pren esta tasca.

Un dels nostres objetius més importants es apropar-nos als nostres veïns del barri, per això entre les nostres activitats és la de la publicació d'un butlletí informatiu anomenat ETO on contem les diverses activitats que hem realitzat i les properes inquietuds que té Espanyoleto.

Font: CD Junta Local Fallera de Xàtiva de l'any 1.999

Notícies

Per si vols vore notícies relacionades amb aquesta falla

Ubicació

Per si vols veure on planten els monuments

Contacte

Per si busques el mail de la falla, web, xarxes socials, etc…

Anys

Per si vols saber quines eres les falleres majors, monuments, etc..