Detalls
Explicació del monument
Lema: Dolça Natura
Artiste: Bernardo Estela Parra
La Deessa de la dolçor
Enguany la falla ens explica
com és d’important la dolçor.
I al centre la Dolça Deessa
gira al voltant del món.
Les aus li serveixen d’ajuda
i on està la cosa amarga,
la Mare Natura ho regula
ortant la dolçor on calga.
De natura acolorida,
són els pardals tropicals.
I en saviesa conferida,
estes aus són magistrals.
Del nèctar més excel•lent
a la Deessa li acompanya
un pot de mel ben ple
i així l’amargor apanya.
Increïble és com l’abella
per elaborar la mel,
set mil flors visita al dia.
Té guanyat el seté cel!!
Les deesses de la dolçor, arreu del món
Juganeres i capritxoses
les deesses de la dolçor.
Són presents a les cultures,
que habiten arreu del món:
Demèter i Artemisa,
Cloris i Gaia en Grècia.
Dolça Ceres i Flora,
Diana i Tellus en Roma.
Freia, al nord d’Europa,
Pavarti li diuen a l’Índia,
Coatlicue i Pachamama,
les anomenen a Amèrica.
Els Cavallets de Colors
El cavall verd és de Menta
Un aromàtic sabor,
medicinal per a la gola
que ens alleuja de la tos.
El cavallet groc és de Llima.
Àcid gust que a tots agrada,
en qualsevol llepolia
o en la fresca llimonada.
El cavall Taronja ens diu
que representa a València.
Creix al nostre regadiu
un fruit de molta excel·lència.
Els Pebrassos
El pebràs content està
en ser de la natura fruit.
També vol col•laborar,
per a la natura endolcir.
L’Unicorn Lila
Escolteu xiquets del món!!
Ens diu l’unicorn Lila.
Necessària és la dolçor,
i a tot el món dona vida.
Els Donyets
El donyet dels arnadins
diu que a tot el món li agraden
aquestes postres tan fines
fetes d’ametla i carabassa.
Per Nadal Torrons!!
Diu el donyet amb afany.
Però tenim mil ocasions
de menjar-nos-els tot l’any.
Per Sant Antoni… les pastes:
de rosegons i rotllets,
de moniato els pastissets
ens vol mostrar el donyet.
Ens mostra el donyet les casques
farcides de llepolies
una de les receptes àrabs
que han arribat als nostres dies.
La monjàvena de Xàtiva
els forns la feien el dijous.
Postres fetes amb farina,
sucre, canella i ous.
La Xocolata de Willy Wonka
La fàbrica de Willy Wonka,
tot voldrien visitar-la.
Somia aquesta xiqueta
que pot ser l’afortunada.
Serà una dolça sorpresa
i et posarà molt content.
Si en encetar la xocolata
et trobes el daurat bitllet.
Xocolata en pastilla,
xocolata per mullar,
xocolata feta escuma,
xocolata de gelat.
El Bastó blanc i roig
El martell de caramel
És un tradicional dolç.
Tant del Porrat de Torrent,
com de la Fira d’Agost.
El Martell de Caramel
A tots els menuts encisa
el bastonet blanc i roig.
Il·lusió i dolçor desperta,
fins als que són més majors.
Les Llepolies i la Càries
Cal raspallar-se les dents
per la salut bucal.
I si mengem caramels…
al dentista hem de visitar.
Perquè si no els queixals
els tindrem fets a banderes.
La boca hem de cuidar
si no vols patir de càries.
La màquina de xicles
Si a la màquina de boletes
li claves un dineret,
t’eixirà per la ranura
un xicle de coloret.
A poc a poc el xicle em menge
mai me’l voldria acabar.
Amb els queixals el mastegue,
però no me’l puc tragar.
La Mocadorà
Cada 9 d’octubre es produeix
aquesta dolça escena,
quan el xiquet enamorat,
un dolç mocador ofrena.
El xiulet i el tronador
La xiqueta li accepta.
Mostra de l’innocent amor
que a tendres edats es desperta.
El nostre Iaio
El meu iaio troba sempre
Un proverbi, un refrany.
Per ensucrar-nos les penes
i endolcir-nos el plany.
“Rectificar és de savis
i equivocar-se d’humans”.
Si arribem a vora seua,
amb la decepció a les mans.
“Qui persevera guanya,
Quant defallim estudiant”.
“Que el coneixement arriba
Del braç del treball constant”.
Quina olor des de la cuina,
els pastissos són al forn.
Les mans brutes de farina,
sucre, carabassa i ou.
Trobarem a cada poble
l’ingredient tradicional.
Compartim aquestes festes
amb tots els dolços de l’any.
Tenim figues albardades
i carabassa torrà,
torrons, coques cristines,
panfígols i massapà,
rubiols i Orelletes,
anisets i polvorons,
tonyes i monjàvenes,
tortells i flaons.
Arrop i talladetes
i coquetes de sagí,
pilotes ensucrades,
coques fines i Arnadí.
Pastissets de moniato,
neules, Casques i bunyols,
confits o peladilles,
rosegons i carquinyols.
La nostra Iaia
La iaia sempre ho deia,
sempre ho anava dient
els dolços donen vida
i reviscolen a la gent.
Escoltant les nostres dites
i seguint les tradicions
recordem que en aquesta vida
a ningú li amarga un dolç.