Monument infantil Falla Molina-Claret 2024

Detalls

Explicació del monument

Lema: Dolça Natura

Artiste: Bernardo Estela Parra

La Deessa de la dolçor

Enguany la falla ens explica

com és d’important la dolçor.

I al centre la Dolça Deessa

gira al voltant del món.

 

Les aus li serveixen d’ajuda

i on està la cosa amarga,

la Mare Natura ho regula

ortant la dolçor on calga.

 

De natura acolorida,

són els pardals tropicals.

I en saviesa conferida,

estes aus són magistrals.

 

Del nèctar més excel•lent

a la Deessa li acompanya

un pot de mel ben ple

i així l’amargor apanya.

 

Increïble és com l’abella

per elaborar la mel,

set mil flors visita al dia.

Té guanyat el seté cel!!

 

Les deesses de la dolçor, arreu del món

Juganeres i capritxoses

les deesses de la dolçor.

Són presents a les cultures,

que habiten arreu del món:

 

Demèter i Artemisa,

Cloris i Gaia en Grècia.

Dolça Ceres i Flora,

Diana i Tellus en Roma.

 

Freia, al nord d’Europa,

Pavarti li diuen a l’Índia,

Coatlicue i Pachamama,

les anomenen a Amèrica.

 

Els Cavallets de Colors

El cavall verd és de Menta

Un aromàtic sabor,

medicinal per a la gola

que ens alleuja de la tos.

 

El cavallet groc és de Llima.

Àcid gust que a tots agrada,

en qualsevol llepolia

o en la fresca llimonada.

 

El cavall Taronja ens diu

que representa a València.

Creix al nostre regadiu

un fruit de molta excel·lència.

 

Els Pebrassos

El pebràs content està

en ser de la natura fruit.

També vol col•laborar,

per a la natura endolcir.

 

L’Unicorn Lila

Escolteu xiquets del món!!

Ens diu l’unicorn Lila.

Necessària és la dolçor,

i a tot el món dona vida.

 

Els Donyets

El donyet dels arnadins

diu que a tot el món li agraden

aquestes postres tan fines

fetes d’ametla i carabassa.

 

Per Nadal Torrons!!

Diu el donyet amb afany.

Però tenim mil ocasions

de menjar-nos-els tot l’any.

 

Per Sant Antoni… les pastes:

de rosegons i rotllets,

de moniato els pastissets

ens vol mostrar el donyet.

 

Ens mostra el donyet les casques

farcides de llepolies

una de les receptes àrabs

que han arribat als nostres dies.

 

La monjàvena de Xàtiva

els forns la feien el dijous.

Postres fetes amb farina,

sucre, canella i ous.

 

La Xocolata de Willy Wonka

La fàbrica de Willy Wonka,

tot voldrien visitar-la.

Somia aquesta xiqueta

que pot ser l’afortunada.

 

Serà una dolça sorpresa

i et posarà molt content.

Si en encetar la xocolata

et trobes el daurat bitllet.

 

Xocolata en pastilla,

xocolata per mullar,

xocolata feta escuma,

xocolata de gelat.

 

El Bastó blanc i roig

El martell de caramel

És un tradicional dolç.

Tant del Porrat de Torrent,

com de la Fira d’Agost.

 

El Martell de Caramel

A tots els menuts encisa

el bastonet blanc i roig.

Il·lusió i dolçor desperta,

fins als que són més majors.

 

Les Llepolies i la Càries

Cal raspallar-se les dents

per la salut bucal.

I si mengem caramels…

al dentista hem de visitar.

 

Perquè si no els queixals

els tindrem fets a banderes.

La boca hem de cuidar

si no vols patir de càries.

 

La màquina de xicles

Si a la màquina de boletes

li claves un dineret,

t’eixirà per la ranura

un xicle de coloret.

 

A poc a poc el xicle em menge

mai me’l voldria acabar.

Amb els queixals el mastegue,

però no me’l puc tragar.

 

La Mocadorà

Cada 9 d’octubre es produeix

aquesta dolça escena,

quan el xiquet enamorat,

un dolç mocador ofrena.

 

El xiulet i el tronador

La xiqueta li accepta.

Mostra de l’innocent amor

que a tendres edats es desperta.

 

El nostre Iaio

El meu iaio troba sempre

Un proverbi, un refrany.

Per ensucrar-nos les penes

i endolcir-nos el plany.

 

“Rectificar és de savis

i equivocar-se d’humans”.

Si arribem a vora seua,

amb la decepció a les mans.

 

“Qui persevera guanya,

Quant defallim estudiant”.

“Que el coneixement arriba

Del braç del treball constant”.

 

Quina olor des de la cuina,

els pastissos són al forn.

Les mans brutes de farina,

sucre, carabassa i ou.

 

Trobarem a cada poble

l’ingredient tradicional.

Compartim aquestes festes

amb tots els dolços de l’any.

 

Tenim figues albardades

i carabassa torrà,

torrons, coques cristines,

panfígols i massapà,

rubiols i Orelletes,

anisets i polvorons,

tonyes i monjàvenes,

tortells i flaons.

Arrop i talladetes

i coquetes de sagí,

pilotes ensucrades,

coques fines i Arnadí.

Pastissets de moniato,

neules, Casques i bunyols,

confits o peladilles,

rosegons i carquinyols.

 

La nostra Iaia

La iaia sempre ho deia,

sempre ho anava dient

els dolços donen vida

i reviscolen a la gent.

 

Escoltant les nostres dites

i seguint les tradicions

recordem que en aquesta vida

a ningú li amarga un dolç.