Detalls
Explicació del monument
Lema: Màster xef valencià
Artiste: Vicent Chaveli
Dins d'aquest monument ens anem a trobar amb la peça central, sent un cuiner amb un mal de cap fortíssim, ja que no sap quina recepta fer i quins són els ingredients que utilitzarà.
Decideix encendre els foguers i mirar al seu voltant per veure que pot cuinar, de sobte, es troba al seu cap una gallina ben gran i al muscle i un bolet.
La gallina pensa que per estar més alta serà més difícil de ser cuinada. El cuiner té un conill a la mà, i aquest no entén el perquè ha de ser ell l'ingredient principal. Des d’aleshores, la gallina i el conill tenen una xicoteta disputa per no ser el primer caçat. Tots dos volen que siga el bolet aquest ingredient principal.
Als peus del cuiner tenim la innocència d'una xiqueta i del seu amic, volen aconseguir el nombre més gran de carabasses, ella per a poder fer bons bunyols i ell, com a bon Socarrat, per a fer l'arnadí típic de la nostra terreta i, si li sobra temps, també alguna que altra almoixàvena.
A continuació, ens trobem a un jove que es desviu per la cuina moderna. El que pretén és desbancar a l'actual cuiner tradicional. Vol sorprendre amb les seues noves receptes amb insectes de tota classe: formigues, cucs, papallones, libèl·lules…
Per últim, però no menys important, apareix el llaurador de tota la vida que vol lluitar contra estes figures de la cuina, el que ha dedicat, i dedica, el seu temps a cuidar els ingredients de l'horta valenciana. Aquestos són els que millor sabor poden donar als plats d’un cuiner, els que el màster xef valencià vol oferir al seu restaurant.