Monument Falla Espanyoleto 2016

Escenes

Explicació del monument

Reis i Peons

La vida és una gran partida d’escacs, tots formem part d’un gran tauler de joc. Les classes socials determinen la posició de cadascú. Així, la gran Regina de les Festes emergeix elevada a la pomposa carrossa, la qual desfila pletòrica pels carrers de Xàtiva.

Emmarcada la Falla en totes les festivitats de la nostra Ciutat de la Costera, no podem oblidar-nos del dia a dia que patim els peons de la societat. Els peons blancs, aquells que a les seues vides compten amb treball, salut, una mica de diners i, a poder ser, amor, juguen en contrast amb els peons negres, aquells més assetjats per la crisi, l’atur i la manca de recursos econòmics.

Com si de Moros i Cristians es tractara, lluiten per sobreviure a les dures hipoteques i préstecs bancaris que ens imposen per subsistir en aquest tauler de la vida en el que hi som. Els polítics desfilen a “cadascú a la seva comparsa”, passant dels problemes de la societat i buscant , per al propi profit, els millors dels pactes per governar-nos a tots, com si d􏰀una gran festa es tractara.

Ens riguem dels altres per portar la màscara de la hipocresia, de la prepotència i la incultura, en un carnestoltes de bandolers de la serra, que tindrien que preocupar-se per aportar més qualitat a l’educació, la sanitat i el benestar social i comunitari.

Un gran cap de rei, a la part posterior, representa l’intent de poder de la Monarquia i la seua institució, de permetre els grans pactes d’estat, mentre a l’espera ens trobem la resta de ciutadans, veient el panorama general del nostre país.