Romeria de Pujada a Sant Josep
Una de les novetats més interessants que va tenir l’exercici 2019 va ser el naixement d’un nou acte faller: la Romeria de Pujada a Sant Josep.
A Xàtiva ve sent tradicional la realització de la Romeria que els fallers, junt al Gremi de Fusters, dediquen a Sant Josep, i que es coneix com la Baixà de Sant Josep.
Però, en aquest cas, es tractaria d’organitzar un acte mitjançant el qual la ciutadania en general poguera acompanyar la imatge de Sant Josep des d’on es troba durant l’any fins l’ermita del mateix nom.
En anys anteriors aquesta pujada era realitzada fins i tot el mateix dia de Sant Josep, trobant-se en la situació que tan sols acompanyava la imatge unes poques persones, entre fusters i fallers.
Calia buscar una solució que dotara l’acte de la dignitat i de l’organització pròpia d’una romeria, al temps que deixara enrere un trist i solitari trasllat d’una imatge.
La idea de plantejar una romeria de pujada a Sant Josep va sorgir precisament el 19 de març anterior, durant l’acte de la Baixada de Sant Josep. Arribat setembre, els organitzadors van començar a treballar al voltant d’aquest acte i, fruit de tota la feina feta, es va presentar als medis de comunicació la realització de la primera Romeria de Pujada a Sant Josep, prevista per al dia 10 de març de 2019, a les 9 hores.
El Gremi de Fusters i la Junta Local Fallera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva van ser els encarregats d’organitzar un acte que tenia com a pretensió principal promoure la participació del públic, en general, per tal de convertir-lo en un acte multitudinari.
L’acte, a més, va comptar amb la participació dels presidents i falleres majors de les 19 comissions de la Ciutat, així com de la Societat Musical Primitiva Setabense, l’Escola de Danses i la Muixeranga de Xàtiva.
Tots ells van aconseguir engrandir una comitiva que anava encapçalada per l’Escola de Danses, interpretant el “Ball de la Magrana”. Es van fixar , en un principi, tres punts de ball estratègics: l’eixida de la comitiva, la plaça de Sant Jordi i en la replaça de Sant Josep. Éren els mateixos punts en què la Muixeranga realitzaria els seus castells. Desprès ens trobaríem als presidents i falleres majors de comissió, així com la JLF. Darrere d’ells pujava la imatge del sant damunt d’un carruatge de cavalls. Seguidament ens trobàvem a la Corporació, el Gremi de Fusters i l’Abat de Xàtiva. Tancava la comitiva la Societat Musical “La Vella” de la Ciutat.
Fent bon ús del sentit d’una romeria, en arribar a la replaça de l’ermita de Sant Josep es va realitzar un esmorzar de sota braç, per recuperar forces.
Juan Ramón Alcocer