Monument Falla Molina-Claret 2023

Detalls

Explicació del monument

Menú del dia

1a escena. Entrants

Cavallers, va de la cuina!!!

Vagen parant la oïda!!!

 

Com res encara està assolit,

la falla quedarà redona,

si enguany tornem a incidir,

en defensa de la Dona.

 

Abans de ser pare, pensa:

És cosa de dos la criança!!

I si ets pare o mare soltera,

buscat una ajuda a casa.

 

Són les tasques compartides,

Si ho fa la mare, també el pare.

Donar el menjar als menuts,

abans de començar tu.

 

Amb potets i biberons

mil volantins faràs.

Com ho fan els regidors

amb diners municipals.

 

2a escena. Primer plat

Ens trobem

un Primer Plat

de Cuina de proximitat

 

És la dieta mediterrània,

productes que dona el camp.

Diu la crítica culinària:

“Cuina de proximitat”.

 

Per menjar-se un tros de carn

o un peix amb condiment,

són les espècies picants,

dels bons plats el condiment.

 

Per saber-ho tot a l’instant,

amb la premsa i ràdio local

pots seguir l’actualitat

que a l’Ajuntament s’ha cuinat.

 

Més d’un ha de tragar,

com el porc es menja tot.

I li costa interpretar,

davant la premsa el paperot.

 

Ara menge arròs al forn,

ara em fot una paella.

Són els millors del món,

els productes de València.

 

Regidors del consistori,

tots teniu fam vertadera!!

I encara que ho dissimuleu,

voleu entrar en cullera.

 

Com als restaurants xinesos

a la Casa de la Ciutat,

barrejant-ho amb adreços,

en lloc de conill, donen gat.

 

Com ens l’han clavat

després de cuinar un pacte!

Xàtiva és una ciutat,

que camina sense projecte.

 

3a escena. Segon plat

Condimenta-ho de seguida

Donant-li salsa a la vida.

 

A ningú li fa fàstic

de matí pegar-li tralla.

Els valencians som els màxims

bevedors de cassalla.

 

És millor un poc picant!

Si el plat vols alegrar,

per a ser original,

salsa hauràs de posar!

 

Any rere any se celebra

un concurs per a ciutats

on Xàtiva no interessa…

O, és que som segon plat?

 

S’han presentat moltes voltes

per ser Capital Cultural,

amb carència de projecte,

que ens poguera il•lusionar.

 

“Som els primers en l’eixida”

La regidora ens diu.

I li guanyen la partida

projectes més atractius.

 

Li han posat salsa adient

al projecte presentat.

I nosaltres ens quedem,

veient com ens van passant.

 

4a escena. Postres

I després del segon plat,

les postres hem esperat

 

Escoltant les nostres dites,

i seguint les tradicions,

recordem que en esta,

vida a ningú li amarga un dolç.

 

Han de ser prioritat,

economia i ocupació.

Sense deixar de costat

Cultura i educació.

Per a tots els valencians

el nostre xef ha creat

un postre original

que a tots entusiasmarà.

 

Sense fer grans esforços

en tot dinar i sopar,

les postres solen ser dolços

que tot el món vol tastar.

 

Però quan tens il•lusió

amb allò que es fa esperar.

Pot deixar de ser dolç

i convertir-se en salat.

 

La mare sempre ho deia,

sempre ho anava dient,

els dolços donen vida

i reviscolen a la gent.

 

Tenim figues albardades i carabassa torrà,

com ens canta per Nadal el nostre Dani Miquel.

Torrons, coques cristines, panfígol i massapà,

rubiols i Orelletes, anisets i polvorons,

tonyes i monjàvenes, tortells i flaons.

 

Arrop i talladetes

i coquetes de sagí,

pilotes ensucrades,

coques fines i arnadí,

pastissets de moniato, neules,

casques i bunyols,

confits o peladelles, rosegons o

carquinyols.

 

Tenim figues albardades

i carabassa torrà,

torrons , coques cristines,

panfígol i massapà

rubiols i Orelletes,

anisets i polvorons,

arnadí i monjàvenes,

tortells i flaons.

 

5a escena.

Café i Infusions Les infusions calentes

poden resultar dolentes.

 

Plenaris i reunions

on ixen a garrotades.

Ací servim infusions

que són d’allò més variades.

 

El Rus no es “tallava un duro”

Ho deia ben clar a la premsa:

“¡Café, copa y puro…

y mujeres!” (las nuestras).

 

Eren el goig i alegria

les que abans han imperat.

I ara passen nit i dia,

en la porta del jutjat.

 

Ens enganyaven com xinesos,

amb contes i faules mil.

Barrejant-ho amb adreços,

donant-nos gat per conill.

 

Aprendre dels errors d’abans

quant governaven els altres.

Mirant sempre endavant.

i amb trellat fent cada acte.

 

Que no importa com comença

qualsevol legislatura.

Si no, més bé, com acaba

i si s’ha estat a l’altura.

 

No hi ha millor conclusió que el poema del pimentó

 

Res no m’agrada tant

com enramar-me d’oli cru

el pimentó torrat, tallat en tires.

 

Cante, llavors, distret, raone amb l’oli cru, amb els productes de la terra.

 

M’agrada molt el pimentó torrat,

mes no massa torrat, que el desgracia,

sinó amb la aquella carn molla que té

en llevar-li la crosta socarrada.

 

L’expose dins el plat en tongades incitants,

l’enrame d’oli cru amb un pessic de sal

i suque molt de pa,

com fan els pobres,

en l’oli, que té sal i ha pres una sabor del pimentó torrat.

Besprés, en un pessic

del dit gros i el dit índex, amb un tros de pa,

agafe un tros de pimentó, l’enlaire àvidament,

eucarísticament.

 

Me’l mire en l’aire.

de vegades arribe a l’èxtasi, a l’orgasme.

 

Cloc els ulls i me’l fot.

 

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS
Horacianes (dins Les pedres de l’àmfora), 1974