Autos Bojos

Els autos bojos

 

Aquest és un acte que començà a realitzar-se a l’exercici 2020.  En concret, la seua primera edició data del 9 de febrer de 2020.

Aquest acte va sorgir com alternativa al Ral·li Humorístic, que és el que s’havia fet fins ara. Segons la JLF, el Ral·li ja s’havia quedat obsolet. Cada vegada, el nombre de vehicles que participaven anava minvant a poc a poc. Per altra part, la qualitat de les disfresses dels vehicles, la major part d’ells llogats, havia esdevingut en ximple i poc elaborada en bona part dels participants. Davant d’aquestes circumstàncies, en reunió de presidents, es va optar per canviar l’acte del Ral·li per altre que intentara incentivar la participació i la creativitat de les diferents comissions falleres. Els autos bojos va ser, a la fi, l’opció escollida, per a la qual cosa es necessitava un tram asfaltat que reunira una sèrie de característiques primordials. D’entre elles es trobava la necessitat que el tram estiguera en pendent, per tal que aquests vehicles no motoritzats pogueren relliscar-se amb certa velocitat.

El lloc escollit, prèvia deliberació amb la Policia Local de la Ciutat, va ser un tram de la N-340, dintre del casc urbà, entre la Font dels 25 dolls i l’entrada a la rotonda de la Plaça d’Espanya. Al ser carretera nacional, el seu tall comporta dificultats importants, per la qual cosa en un principi tan sols es va considerar tallar un sentit de la carretera. No obstant això, el organitzadors pogueren aconseguir el tall dels dos sentits de la carretera, fet que va ajudar a que la baixada dels autos fóra més espectacular.

Com activitat de risc la participació en la carrera comportava l’assumpció d’unes normes de seguretat, tant per part de l’organització com dels propis participants. Els primers es van comprometre a intentar replenar les zones perilloses amb bales de palla i dotar-se de servei d’ambulància durant tot l’acte; els segons tenien que portar casc, guants, colzeres i genolleres.

Els vehicles, que tan sols tenien que complir amb la norma de tenir almenys tres rodes, volant, frens i un disseny atractiu, van fer dos tandes de baixada pel tram proposat, intentant esquivar bales de palla que trobaven creuades durant el recorregut, amb el menor temps possible.

En total participaren nou vehicles representant a quatre comissions: Ferroviària en tenia quatre; Abú Masaifa va portar tres vehicles; Mercat va participar amb un vehicle, igual que Sant Jordi.

Tots ells competien pels premis a la millor disfressa, la millor comparsa, el millor vehicle i el vehicle més ràpid, els quals seran lliurats durant la setmana fallera.

L’acte va congregar  a centenars de persones que van poder gaudir de l’espectacle des de les voreres.

 

Juan Ramón Alcocer